Warning: Illegal string offset 'client_logo' in /home/users/bhp-wroc/public_html/konesersera/wp-content/themes/alfa/single-portfolio.php on line 14
Nasz cykl serowy – Caciocavallo

Caciocavallo oznacza „ser na koniu”. Ten włoski ser ma swoją nazwę od sposobu, w jaki jest związywany linkami w pary i podwieszany na drewnianej desce lub tyczce do drenażu i dojrzewania. Dokładnie w ten sam sposób był niegdyś transportowany na ośle na miejski jarmark. Ser powstaje techniką pasta filata. Znany jest ze swojego wyjątkowego kształtu kropli wody lub jak kto woli – łzy. Nam przypomina tykwy albo bukłaki przytroczone do końskiego siodła. Oryginalnie ser pochodzi z południowych Włoch, gdzie powiedzenie „skończyć, jak Caciocavallo” znaczy – zostać powieszonym. Caciocavallo, który pojawił się w KoneSERze jest delikatnym w smaku serem krowim, produkowanym w polsce według włoskiej receptury. Poddany procesowi długiego dojrzewania twardnieje, wysusza się i nabiera ostrości. Może być wtedy ścierany jak parmezan. Bałkańską odmianą Caciocavallo jest Kaszkawał, o którym pisaliśmy tutaj: Kaszkawał. Mniejsze serki o tym samym kształcie i procedurze produkcji nazywają się scamorza.

 

IMG_5135 (Small)