Warning: Illegal string offset 'client_logo' in /home/users/bhp-wroc/public_html/konesersera/wp-content/themes/alfa/single-portfolio.php on line 14
Nasz cykl serowy – Gouda

Gouda jest jednym z najstarszych, zarejestrowanych serów, które produkuje się do dzisiaj. Pierwsza wzmianka o nim pochodzi z 1184 r. Nazwa pochodzi od miasta Gouda w Holandii, które według ówczesnego, średniowiecznego prawa miało pierwszeństwo w sprzedaży serów. Na rynku zbierali się farmerzy i wystawiali swoje sery na sprzedaż. Dziś większość serów typu gouda produkowana jest na przemysłową skalę. Choć są wyjątki, tak w Holandii, jak i w Polsce. Wspaniała farmerska gouda powstaje w gospodarstwie Państwa Wańczyków – Wańczykówce. Mało tego! Robią też goudę kozią! Czystą i z dodatkami. Kozia gouda jest bardziej pikantna od standardowej krowiej i zostawia posmak przyjemnie drażniący język. Barwę ma jaśniejszą, a zapach wyrazisty, choć wciąż przyjemny. Krowie Goudy z Wańczykówki są w naszym sklepie w stałej sprzedaży, urozmaicamy jedynie ich wersje: czysta, z pieprzem, kozieradką, kminkiem, marchewk, ziołami. Do wyboru do koloru! Inny, mocny w smaku i nosie ser od Wańczyków to Mr Wańczyk.

 

IMG_0709 (Small)