Warning: Illegal string offset 'client_logo' in /home/users/bhp-wroc/public_html/konesersera/wp-content/themes/alfa/single-portfolio.php on line 14
Nasz cykl serowy – Kaszkawał

Kaszkawał [Kashkaval] wziął swoją nazwę od włoskiego sera w kształcie gruszki, czyli Caciocavallo (Ciacio znaczy ser, a cavallo to koń). Powstaje techniką pasta filata, podobnie do włoskiego kuzyna, od którego zapożyczył nazwę. W rejonie Morza Śródziemnego i na Bałkanach słowo Kashkaval, używane jest szerzej, na określenie każdego, żółtego sera. Bywa też dumnie zwany Cheddarem Bałkanów. Kaszkawał produkowany z krowiego mleka nazywany jest Kashkaval vitosha, z owczego – Kashkaval Balkan, a z mieszanego – Kashkaval preslav. Dostępny w KoneSERze Kaszkawał Kołudzki produkowany jest w 100% z mleka owiec. Sery owcze wyrabiane są tam ręcznie od 1992r. wg standardów UE, w oparciu o technologie wzorujące się na tradycyjnych metodach warzenia serów, bez stosowania chemicznych konserwantów i barwników. Kaszkawał to półtwardy ser dojrzewający o sprężystej, zwartej i jednolitej strukturze miąższu, bez dziurkowania. Jego kremowa barwa i delikatny, słonawy, lekko orzechowy posmak, nabierają wyrazistości w miarę dojrzewania. Wyczuwalna nuta owczego mleka, zachęca by zjeść go więcej. To jeden z chętniej kupowanych przez Was serów w KoneSERze! Dostępny jedynie przez stosunkowo krótki sezon w roku, kiedy owce dają mleko.

Inny bałkański ser dostępny w naszej ofercie opisaliśmy tutaj: Kefalotyri

kaszkawał (Small)