Warning: Illegal string offset 'client_logo' in /home/users/bhp-wroc/public_html/konesersera/wp-content/themes/alfa/single-portfolio.php on line 14
Nasz cykl serowy – Kefalotyri

Receptura sera Kefalotyri pochodzi z epoki bizantyjskiej. Jego smak nieco przypomina Gruyere, z tym że jest twardszy i bardziej słony. Starszy twardnieje jeszcze bardziej i jest używany jako zamiennik parmezanu. Klasycznie Kefalotyri to ser robiony z mleka owiec, choć czasem także z mleka krowiego i koziego lub ich mieszanek. Słony, pikantny jest spożywany jako taki lub dodawany do wielu różnych dań z makaronu, mięsa i warzyw. Tradycyjnie serwowany smażony w naczyniu Saganaki, jako jedna z meze. Szczególnie dobrze nadaje się do tarcia na wierzch pizzy, do sosów, gulaszu czy sałatek. Kefalotyri dostępny w KoneSERze produkcji Yusufa Suleymana powstaje z mleka krowiego. To ser twardy, podobnie jak: Mazuriano i Niedźwiednik.  Kefalotyri podlega długiemu procesowi dojrzewania w ściśle określonej temperaturze i reżimie wilgotności, dlatego u Yusufa ma wydzielone specjalne pomieszczenie, w którym serowar utrzymuje warunki, jakiech ser wymaga do dojrzewania. To jeden z najlepszych i najdroższych serów produkowanych na Cyprze. Prawdziwy serowy celebryta!

 

ser (Small)