Warning: Illegal string offset 'client_logo' in /home/users/bhp-wroc/public_html/konesersera/wp-content/themes/alfa/single-portfolio.php on line 14
Nasz cykl serowy – Kreuzer

Mówi się, że porządny ser powinien mieć swoją nazwę od miejsca pochodzenia.  Beata i Leszek Futymowie, znając tę klasyczną zasadę, nadali swojemu sztandarowemu produktowi nazwę Kreuzer, na cześć niemieckich serowarów, którzy warzyli sery w okolicy Krzyża Wlkp, gdzie znajduje się ich Farma. Zresztą Pani Beata niemieckim serowarom zawdzięcza także wiedzę i umiejętności, jakie swego czasu zdobyła na kursie serowarzenia w ekologicznym gospodarstwie u naszych zachodnich sąsiadów, co dodatkowo uzasadnia imię Kreuzera. A sam ser..? Kto jadł, ten wie – serowe niebo w gębie. Łagodny, maślany, pachnący kwitnąca łąką i świeżym mlekiem. Zajadają się nim dzieci – te małe i te duże, które już dawno wyrosły z krótkich portek. Idealny kompan bułki, czy chleba. Podobnie jak ser włoskiego typu: Caciocavallo lub Gouda Farmerska.  Tradycyjnie Kreuzer jest serem podpuszczkowym o pięknym, krągłym kształcie i delikatnym, licznym dziurkowaniu. Do tej pory powstały także inne wersje różniące się nie tylko kształtem: Kreuzer vege, czyli ukłon w stronę wegetrarian, powstający bez użycia zwierzęcej podpuszczki oraz Kreuzer z komina, wędzony w zimnym dymie z tlących się gałęzi olchowych.

 

IMG_9616 (Small)