Warning: Illegal string offset 'client_logo' in /home/users/bhp-wroc/public_html/konesersera/wp-content/themes/alfa/single-portfolio.php on line 14
Laktoza

Do czego nam służy laktoza?

Podstawowym węglowodanem mleka wszystkich ssaków jest laktoza. O jej istotnych właściwościach biologicznych może świadczyć fakt, że sucha masa mleka kobiecego zawiera ponad 50% laktozy (najwięcej wśród wszystkich ssaków). Dla porównania – w suchej masie mleka krowiego, koziego i owczego ok 35%, natomiast króliczego tylko 6%. Hmmm….im więcej laktozy, tym większy mózg? Niektórzy wskazują właśnie na tę zależność. A do czego nam służy ten cukier? Laktoza jest disacharydem, czyli składa się z dwóch cukrów prostych: galaktozy i glukozy, do nich jest rozkładana w przewodzie pokarmowym. I to właśnie galaktoza jest tak cenna we wczesnym okresie życia, ponieważ jest składnikiem tkanki mózgowej i centralnego układu nerwowego, a więc ma duże znaczenie we wzroście i rozwoju mózgu. Warto tu dodać, że dla człowieka, laktoza jest praktycznie jedynym źródłem tak ważnej galaktozy. Dodatkowymi atutami tego dwucukru jest to, że łatwo fermentuje do kwasu mlekowego, będąc wspaniałą pożywką dla naszych bakterii jelitowych, które odgrywają istotną rolę w układzie odpornościowym organizmu. Ponadto jej obecność w przewodzie pokarmowym sprawia, że lepiej wchłaniają się mikroelementy takie jak: wapń, magnez i fosfor. Dobroczynne właściwości, prawda? Niestety zdarza się też tak, że człowiek nie ma odpowiedniej ilości enzymu (laktaza), który w jelicie cienkim rozkłada laktozę na jej dwie składowe: glukozę i galaktozę. Co się wtedy dzieje? Laktoza trafia do krwiobiegu i w swej złożonej postaci jest toksyczna dla organizmu. Taki stan nazywa się nietolerancją laktozy i wyróżnia się kilka jego typów – pierwotną wrodzoną, pierwotną późną i wtórną. Część badaczy twierdzi, że z wiekiem ilość enzymu laktazy naturalnie maleje, co sprawia, że mleko jest trudniej strawne dla osób dorosłych i starszych. Nie dotyczy to przetworów mlecznych i serów, w których w wyniku procesów fermentacyjnych z udziałem bakterii mlekowych, obecność laktozy jest znacznie ograniczona, ponieważ ulega przetworzeniu na kwas mlekowy. Jaki z tego morał? Sery i przetwory mleczne dobre dla wszystkich! 🙂